Pages

Followers

Wednesday, July 18, 2012

RAINBOW CAKE

RAINBOW CAKE .............untuk birthday anak


RESEPI KEK PELANGI
Bahan-bahan ( 1 biji kek )

250 gm butter
1 ½ cwn gula kastor
5 biji telur gred A
3 cwn gm tepung 
4 sudu kecil baking powder
1 ½ cwn ssu segar@ssu cair
2 sudu kecil esen vanila
sedikit pewarna merah, hijau, kuning biru dan ungu

Cara-cara
Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c.
Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.
Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.
Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila. Gaul rata.
Bahagikan adunan kpd 6 bahagian, Warnakan merah, hijau, kuning biru dan ungu.
Bakar pada saiz Loyang yg sama..setiap adunan bakar selama 10 minit..atau hga masak..
-Fresh Cream secukupnya…
-Filling-creamcheese 1 cwn+butter ½ cwn,pukul hingga sebati.Sapukan setiap lapisan kek .

Untuk Butter cream

bhn-bhnnya:-

2 cawan krimwell
1 cawan mentega
450 gm icing sugar
1 s/k vanilla
1/2 cawan susu segar
pewarna (jika nk colorkan)

Cara-cara:_
1. Satukan krimwell dan mentega. Putar dgn kelajuan
tinggi hingga gebu dan bertukar warna putih.
2. Tambah gula icing sedikit demi sedikit dan putar lagi.
3. Tambah esen vanila dan putar lagi.
4. Tambah susu segar sedikit demi sedikit hingga habis.
Pastikan gula icing benar2 telah sebati dgn adunan .
5. Setelah itu boleh lah dihiaskan kek tersebut mengikut
selera masing-masing.RAINBOW CAKE .............untuk birthday anak


RESEPI KEK PELANGI

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

250 gm butter
1 ½ cwn gula kastor
5 biji telur gred A
3 cwn gm tepung
4 sudu kecil baking powder
1 ½ cwn ssu segar@ssu cair
2 sudu kecil esen vanila
sedikit pewarna merah, hijau, kuning biru dan ungu

Cara-cara
Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c.
Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.
Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.
Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila. Gaul rata.
Bahagikan adunan kpd 6 bahagian, Warnakan merah, hijau, kuning biru dan ungu.
Bakar pada saiz Loyang yg sama..setiap adunan bakar selama 10 minit..atau hga masak..
-Fresh Cream secukupnya…
-Filling-creamcheese 1 cwn+butter ½ cwn,pukul hingga sebati.Sapukan setiap lapisan kek .

Untuk Butter cream

bhn-bhnnya:-


RAINBOW CAKE .............untuk birthday anak


RESEPI KEK PELANGI
Bahan-bahan ( 1 biji kek )

250 gm butter
1 ½ cwn gula kastor
5 biji telur gred A
3 cwn gm tepung 
4 sudu kecil baking powder
1 ½ cwn ssu segar@ssu cair
2 sudu kecil esen vanila
sedikit pewarna merah, hijau, kuning biru dan ungu

Cara-cara
Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c.
Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.
Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.
Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila. Gaul rata.
Bahagikan adunan kpd 6 bahagian, Warnakan merah, hijau, kuning biru dan ungu.
Bakar pada saiz Loyang yg sama..setiap adunan bakar selama 10 minit..atau hga masak..
-Fresh Cream secukupnya…
-Filling-creamcheese 1 cwn+butter ½ cwn,pukul hingga sebati.Sapukan setiap lapisan kek .

Untuk Butter cream

bhn-bhnnya:-

2 cawan krimwell
1 cawan mentega
450 gm icing sugar
1 s/k vanilla
1/2 cawan susu segar
pewarna (jika nk colorkan)

Cara-cara:_
1. Satukan krimwell dan mentega. Putar dgn kelajuan
tinggi hingga gebu dan bertukar warna putih.
2. Tambah gula icing sedikit demi sedikit dan putar lagi.
3. Tambah esen vanila dan putar lagi.
4. Tambah susu segar sedikit demi sedikit hingga habis.
Pastikan gula icing benar2 telah sebati dgn adunan .
5. Setelah itu boleh lah dihiaskan kek tersebut mengikut
selera masing-masing.

2 cawan krimwell
1 cawan mentega
450 gm icing sugar
1 s/k vanilla
1/2 cawan susu segar
pewarna (jika nk colorkan)

Cara-cara:_
1. Satukan krimwell dan mentega. Putar dgn kelajuan
tinggi hingga gebu dan bertukar warna putih.
2. Tambah gula icing sedikit demi sedikit dan putar lagi.
3. Tambah esen vanila dan putar lagi.
4. Tambah susu segar sedikit demi sedikit hingga habis.
Pastikan gula icing benar2 telah sebati dgn adunan .
5. Setelah itu boleh lah dihiaskan kek tersebut mengikut
selera masing-masing.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...