Pages

Followers

Sunday, August 12, 2012

BISKUT BUAH KANA

‎12/8/2012 -
BISKUT BUAH KANA - cara Rohana Sulaiman
(resepi dari buku masak Mami Asmah .. tapi ada yg sy ubah ikut bahan yg ada dlm rumah)

Bahan

250 gm mentega
150 gm brown sugar atau gula perang
100 gm hawflakes - kisar

200 gm tpg gandum

200 gm tpg naik sendiri
50 gm tpg jagung
(ketiga2 tpg ini di ayak)
50 gm serbuk badam / kacang hazel
2 bj kuning telur


Utk krim

150 gm gula icing
40 gm mentega
1/2 sdt esen lemon (sy tambah)
5 sdm serbuk hawflakes (sy tambah)
(ada bahan yg sy keluarkan)

Cara

Pukul mentega dan gula perang hingga kembang. Masukkan kuning telur dan pukul hingga rata. Masukkan hawflakes dan serbuk badam dan kacau hingga rata. Masukkan tepung yg di ayak tadi sadikit demi sadikit dan kacau sahingga menjadi doh. Bentukkan dng mengguna acuan bentuk kana.. tekan supaya mampat dan ketuk sahingga tanggal dan bakar - 150*C.
Sejukkan sabelum disapu cream

Cara membuat cream

Gula icing dan mentega di gaul rata sahingga sabati. Masukkan esen lemon dan serbuk hawflakes dan gaul rata

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...