Pages

Followers

Saturday, August 11, 2012

WADAI KEPING

orang banjar lak..ni kuih 'WADAI KEPING"....sama je lebih kurang ngn butir nangka.....tepung pulut + air + sedikit garam....tepung di+ garam dan uli dgn air secukupnye hingga menjadi doh...kalau suka letak sikit air kapur sebelum proses uli....amik kecik2..bulatkan dan tekan ditengah2....rebus dahulu seperti buah melaka, dh timbul angkat..dan masukkan ke dalam bekas berisi sedikit air.

masak santan bersama gula putih dan gula merah..ikut kemanisan puan2 ye
masukkan juga daun pandan(jika ada)..secubit garam..nak pekat kuahnye..bancuh 1 sudu tepung gandum dgn sedikit air dan masukkan kedalam santan. masukkan wadai keping tadi ke dalam santan dan biar mendidh...biar sampai kuah pekat. angkat siap tuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...