Pages

Followers

Sunday, September 16, 2012

Apam Tepung Beras


Apam Tepung Beras

Bahan-bahan

* 2 cwn nasi
* 2 cwn tepung gandum
* 2 cwn tepung beras
* 1 cwn brown sugar
* 3/4 cwn gula
* 2 1/2 cwn air
* 1 sudu kecil yis (mauripan)
* kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

1. blend nasi dan air sehingga hancur.
2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati. Bahagikan kepada warna yg disukai.
5. perap selama 3 jam. (saya perap 1 jam jer)
6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..sapu minyak sikit kat acuan supaya sng nak kuarkan apam.
7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...