Pages

Followers

Sunday, September 16, 2012

DUA RESEPI ACAR BUAH

Salam semua...
 
Tina Adam Acar Buah Campur:
 
1 ibu jari halia, }
2 ulas bwg puteh, } blender kesemua ini..
1 biji bwg besar yg sedang }

hiris 1 biji bwg besar dan tumis dgn
1 sudu mkn rempah tumis ikan yg ada halba dan biji sawi
dan sedikit daun kari sampai wangi,

kemudian masukkan rempah halia yg telah d blender tadi, masukkan 3 sudu mkn rempah kari ikan dan sedikit cli serbuk jika suka...
gaul rata masukkan cuka dan gula secukup nya
dan masukkan buah2 campur anggaran 2 kilo..
terserah apa jenis buah,
yg utama buah prune, kurma dan kismis...

kacau hingga kesemua menyatu dgn bahan tumisan...
rasa baru bubuh garam, perasa jika suka...
masukkan cilipadi bulat2 terserah sapa yg suka...
kalau dpt cilipadi kampung yg pendek2 lagi bagus...
kalau terlalu pekat tambah sedikt air
dan jika terlalu bekuah taburkan sedikit tepong gandum...
masak dengan api sederhana sampai kesemua menyatu...
 
ACAR LIMAU/BUAH cara Rohana Sulaiman

Bahan :
JERUK LIMAU - di potong 4 (di cuci dan tos)
BAWANG PUTIH JERUK
APA JENIS BUAH ASIN YG ANDA SUKA... tetapi jika dari jenis yg berwarna/berserbuk puteh sabaik nya di cuci dan ditos
CILIAPI - sebanyak mana yg anda suka (cuci dan tos)
DAUN KARI - sy suka letak daun kari lebih sbb nakkan baunya
BIJI SAWI - cuci dan tos
BAWANG PUTEH SABIJI2- bnyk mana yg kita suka
BAWANG KECIL SABIJI2- bnyk mana yg kita suka
GULA TIMBANG/MELAKA
CUKA
CILI BOH • - mesti cili boh yg di beli
BAWANG BESAR - kisar •
BAWANG PUTEH - kisar •
( Yg bertanda• harus balance sama saperti masak asam pedas)
SY TIDAK MENGGUNAKAN SEBARANG JENIS SERBUK REMPAH)

Cara:
Panaskan minyak... masukkan biji sawi dan daun kari... kacau sabentar kemudian masukkan bawang kisar... tumis hingga wangi... baru masukkan cili boh... tumis hingga garing...kemudian masukkan gula dan cuka sikit dulu...masukkan kismis, bawang puteh, bawang kecil dan masak sabentar..... masukkan cili api, lobak asin, limau jeruk dan limau kasturi.... masakkan sebentar baru di masukkan jeruk2 yg lain satu persatu....masukkan cuka dan tambahkan gula ikut selera anda ... pastikan acar ini tidak cair ..Cepat2 matikan api... supaya tak hancur.
JANGAN DIBUBUH GARAM...Rasa masam dan manisnya.....

*Sbb kenapa sy tidak masukkan rempah kari ia lah... acar ini biasanya di makan dng nasi beriani atau lauk kari... kalau dah semua berkari tak begitu enak.
Sedap di makan dng roti canai.
Jangan terlebih buah dari sambalnya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...