Pages

Followers

Sunday, September 16, 2012

Moroccan Meat balls(Kefta) with Cashew Almond Marinara


Moroccan Meat balls(Kefta) with Cashew Almond Marinara. Bebola Maghribi dengan sos tomato gajus & badam.Resepi baru. Bon Appetit.

Bahan2nya (Untuk Bebola Daging)
1 kg daging cincang (Daging kurang lemak)
3 pucuk daun ketumbar - dipotong halus
1 mangkuk daun pudina - dipotong halus (kalau daging kambing lebihkan daun pudina nya)
1 secubit serbuk buah pala (nutmeg)
1/2 sudu teh serbuk jintan halus
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk lada sula/hitam
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak zaitun
Gaulkan semua sebati dan buat bebola sebesar sudu besar atau ikut citarasa. Goreng bebola di kauli supaya garing diluarnya, toskan dan di tepikan,

Sos nya
140 gm tomato puree
2 biji buah tomato - di hiris2
1 biji bawang besar di potong dadu2 kecil
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 inch halia- ditumbuk halus
20 biji gajus - ditumbuk halus
20 biji badam - ditumbuk halus
3 akar ketumbar
3 sudu minyak zaitun/canola/sayur
Secubit serbuk paprika
Secubit serbuk buah pala (nutmeg)
Secubit rempah kulit buah pala - Mace
2 helai daun 'Bay' leaves
Garam dan gula secukup rasa

Cara2nya
Panaskan minyak di periok/claypot/tahjin, letakan bawang yang di potong dadu, bahan2 rempah kacang yang di tumbuk.Bila aroma nya bangkit masukan buah tomato hiris, tomato puree, serbuk2 rempah dan air stok daging/sayur/ayam. Bila kuah nya mendidih masuk bebola daging. Kecillan api dan tutup tudung periok, biar ia masak selama 15mins. Rasa sos daging nya, letakan daun pudina dan ketumbar. Sajikan panas2 bersama nasi putih, couscous atau roti naan.

Untuk menarikkan masakan ini, pecahkan berapa biji telur didalam sos nya semasa daging nya sedang masak. Selamat mencuba...Bon Appetit

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...