Pages

Followers

Sunday, September 16, 2012

Potukal Bingka Nyonya

Potukal Bingka Nyonya (Resepi masa kelas demo bersama Chef Ismail & Chef Florance)

Ubi kayu (diparut ) - 1.2 kg
Jus pandan pekat - 125 ml
Tepung ubi kayu - 60gm
Potukal Bingka Nyonya (Resepi masa kelas demo bersama Chef Ismail & Chef Florance)

Ubi kayu (diparut )  - 1.2 kg
Jus pandan pekat   - 125 ml
Tepung ubi kayu    - 60gm
Gula                     - 330 gm
Garam                  - 1/2 sdt
Anchor Extra Yield Cooking Cream - 500ml
Pewarna hijau    beberapa titis 

Topping
Pisang emas / berangan - 10 biji di potong serong
Kelapa parut + sedikit garam

Cara2
1. Perahkan ubi kayu yg diparut sehingga kering. Ketepikan jus selama 10 minit utk dapatkan mendapan ubi kayu. Buangkan air dibahagian atas dan ambik mendapan 
2. Campurkan bahan seelum dgn  mendapan ubi kayu
3. Tuang dlm acuan dan susunkan pisang.
4. Kukus selama 45-50 atau sehingga masak.
5. Biar sejuk dan potong serta salut denga nkelapa parut tadi..... taraaaaaaa....... selamat mencuba. Gula - 330 gm
Garam - 1/2 sdt
Anchor Extra Yield Cooking Cream - 500ml
Pewarna hijau beberapa titis

Topping
Pisang emas / berangan - 10 biji di potong serong
Kelapa parut + sedikit garam

Cara2
1. Perahkan ubi kayu yg diparut sehingga kering. Ketepikan jus selama 10 minit utk dapatkan mendapan ubi kayu. Buangkan air dibahagian atas dan ambik mendapan
2. Campurkan bahan seelum dgn mendapan ubi kayu
3. Tuang dlm acuan dan susunkan pisang.
4. Kukus selama 45-50 atau sehingga masak.
5. Biar sejuk dan potong serta salut denga nkelapa parut tadi..... taraaaaaaa....... selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...