Pages

Followers

Sunday, September 16, 2012

RENDANG DAGING RAYA

RENDANG DAGING RAYA : 3 kilo daging lembu. Dipotong, bersih dan toskan. 2 genggam cili kering, 10 batang serai, 1 kg bawang merah (separuh dimayang), 10 ulas bawang putih, sedikit cili api jika suka pedas, 2 inci halia, 2 inci lengkuas - blend kesemua bahan2 ini kecuali bawang mayang. 2 biji kelapa parut ambil santannya. Cara2 : daging dan santan dimsukkan kedalam kuali bersama2 bahan kisar tadi, masukkan juga bawang yg dimayang. Letak atas dapur dan kacau sentiasa. Sementara itu boleh masukkan beberapa helai daun limau purut atau daun lengkuas jika suka. Masukkan garam secukup rasa. Bila hampir kering, masukkan 2 sudu makan kerisik...kacau sehingga terbit minyak dan hampir kering, tutup api....
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...