Pages

Followers

Friday, July 3, 2015

ASSALAMUALAIKUM


Bertemu kembali

Ramadhan Kareem. Selamat menunaikan ibadah puasa kepada semua muslim dan muslimat. Cukup lama akak tidak menjenguk di sini. Jeles akak dengan rakan2 yang sentiasa update blog masing-masing. Sekarang ni sukar untuk akak mengadap PC kerana keterbatasan masa. Hari ini akak ambik peluang yang ada untuk membersihkan sawang2 yang ada dan mengemas mana yang patut.

Bulan Ramadhan ini memberi semangat untuk akak menulis semula. Insya allah mudah2an ia akan berterusan hendaknya...Tapi kali ni tidak ada resepi yang dilampirkan. hanya untuk bertanya kabar dan menyapa anda semua rakan2 blogger. 

Akak ada terjumpa beberapa tips cinta  suami isteri. Akak tertarik dengan rencana dari Halaqah.net ni. Cuba baca.

TIPS CINTA SUAMI ISTERI
1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir. 


 3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.


 4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur. 


 5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja. 


 6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.


 7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.


 8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan,jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari. 


 9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.


 10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.


 11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.


 12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami. 


 13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.


 14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.


 15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga. 


 16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.


 17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.


 18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.


 19. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.


Macamana? Adakah semua di atas kita amalkan dan dijadikan rutin harian? kalau sekiranya ada tip yang lain, boleh lah share di bahagian komen.. 

2 comments:

  1. hye Acu!.. tq Tips cinta sami isteri yang mantap.. boleh di amalkan..tq perkongsian tip..semoga berkat dengan perkongsian ni.. Acu di limpahi berkat dan rahmat :-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...